Renaissance
De term "Renaissance" betekent letterlijk "wedergeboorte". In de 15e en 16e eeuw werd de Oudheid, de klassieke Griekse en Romeinse wereld een bron van inspiratie. Veel wetenschappers, filosofen en kunstenaars beschouwden de Middeleeuwen als een duistere periode, die overheerst werd door de macht van de kerk die elke vernieuwing tegenhield.
Met de herontdekking van het klassieke erfgoed vond inderdaad een soort wedergeboorte plaats. Het begrip "Renaissance" staat dan ook voor de herleving van de menselijke waarden
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci was een architect, uitvinder, ingeneur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouder, schrijver, schilder en componist uit de Florentijnse Republiek, tijdens de renaissanse. Hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis en als genie.
Gotiek
De gotiek is de naam voor een laatmiddeleeuwse stijl toegepast in de periode 1140-1500 in de beeldende kunsten en de architectuur, die vooral aanwezig is in kerkgebouwen.
De gotiek wordt gezien als de eerste echt vernieuwende stijl sinds de val van het Romeinse Rijk. De term gotiek werd voor het eerst genoemd in 1550, in het werk "Le vite de piu eccellenti Architetti" van de bouwmeester Giorgio Vasari.
De gotiek ontstond in Noord-Frankrijk en verspreidde zich langzamerhand over Europa. Vooral in Engeland, Duitsland, Italiƫ, Spanje, Oostenrijk en Nederland werd de stijl populair. De gotiek is in 3 delen gesplitst
1. De vroeggotiek (1150 - 1250)
2. De hooggotiek (1250 - 1350)
3. De burgergotiek (1250 - 1530


Barok
De barok is een Europese stijlperiode, zich uitstrekkende van de 17e eeuw tot in de eerste helft van de 18e eeuw, die zijn oorsprong had in Italie en tot uiting kwam in de architectuur, tuinarchitectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en muziek. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog- en laatbarok. De laatbarok wordt ook wel Rococo genoemd
De eigenlijke start van de barok hangt af van streek tot streek, zo bloeide de barok al veel vroeger in Italie, met name in Rome, terwijl in het noorden de Renaissance nog aan het nabloeien was. We kunnen dus zeggen dat in het algemeen de barok duurde van 1575 tot 1750. De stijl bouwt voort op de renaissance.

Op art
Op-art is een richting in de schilderkunst van de 20e eeuw die bekend werd in de jaren 1963-1966. Op art is de afkorting van optical art, of optische kunst. Deze kunstvorm speelt in op de werking van het menselijk oog. Door het op een bepaalde wijze systematisch plaatsen van kleuren, lijnen en structuren, wordt een effect bereikt waarbij vormen voor het oog lijken te bewegen of trillen.
Vele bekende op-art artiesten kwamen uit de Verenigde Staten, bijvoorbeeld Frank Stella, Ellsworth Kelly, Larry Poons, Richard Anuszkievicz, Julian Stanczak, John Goodyear, Henry Pearson, Mon Levinson, Kenneth Noland en de leden van de Anonima Group: Ernst Benkert, Francis R. Hewitt en Edwin Mienczkowski.
In Nederland maakte de graficus M.C. Escher al lang voor het ontstaan van de stroming zwart-wit prenten die spelen met optische illusies. Hij kan gezien worden als een vroege vertegenwoordiger van de optische kunst


